Utforma ditt kompetensutvecklingsprogram
1. Sätt upp mål och syfte med utbildningen
Att utforma ett effektivt utbildnings- och utvecklingsprogram börjar med att sätta upp tydliga mål, särskilt för nyanställda, och lyfta fram fördelarna med vidareutveckling. En välstrukturerad utbildningsplan för nyanställda är avgörande för en smidig introduktion och ger medarbetarna de färdigheter de behöver för att bli mer produktiva och trygga i sina roller. Planen bör innehålla viktig information som är uppdelad i hanterbara segment för att förhindra överbelastning. Det är också viktigt att inte glömma bort utbildning och omskolning av er befintliga personal, så att de kan utvecklas i takt med organisationen och omvärldens krav.
När du utformar ditt utbildningsprogram bör du beskriva de specifika tekniska och mjuka färdigheter, kunskaper och beteenden som överensstämmer med arbetskraven och verksamhetens mål. Att kommunicera dessa förväntningar, tillsammans med ett system för feedback till medarbetarna, skapar en stark grund för att utbilda och utveckla medarbetarna på ett effektivt sätt. På så sätt anpassas utbildningen på arbetsplatsen till företagets mål och de nyanställdas övergripande arbetstillfredsställelse och prestationer förbättras.
2. Analysera utbildningsbehov och personliga önskemål
Ett viktigt steg i utformningen av ett utbildningsprogrammet är att identifiera målgruppen och kompetensbristerna bland personalen. Är målet att introducera nya medarbetare snabbare eller att utbilda befintliga medarbetare för en ny roll? Genom att förstå vad medarbetarna behöver och vill ha ut av sin utbildning och sina roller på arbetsplatsen kan du skapa relevanta, engagerande och effektiva kurser.
Att genomföra en analys av utbildningsbehovet är ett effektivt sätt att systematiskt kartlägga skillnaderna mellan nuvarande kompetensnivå och önskade färdigheter och förmågor hos medarbetarna. Denna process kan genomföras med hjälp av olika metoder som direkt observation, utvecklingssamtal, bedömningar, granskning av dokumentation eller benchmarking mot branschstandarder. Att samla in data om medarbetarnas nuvarande prestationer, inklusive deras styrkor, svagheter och potentiella förbättringsområden, är också till hjälp. Denna detaljerade förståelse för medarbetarnas behov säkerställer att det utbildningsprogram som ni utvecklar är välriktat och tar itu med specifika luckor och preferenser, vilket i slutändan leder till en mer effektiv kompetensutveckling i hela organisationen.
3. Välj rätt verktyg för er kompetensutveckling
Att välja rätt utbildningsmetod och verktyg är viktigt för att du ska nå så goda resultat som möjligt av din utbildningsinsats. Specifikt utformade IT-stöd för utbildning av medarbetare har blivit en värdefull resurs för att främja effektiv och strukturerad utbildning. Allt fler organisationer använder sig av dessa plattformar för att skapa engagerande och meningsfulla utbildningar för sina anställda. Och många av dessa verktyg kan effektivt integreras i utbildningen på jobbet eller i introduktionsprocesser.
Dessa IT-stöd har många olika namn. Lärplattformar, Utbildningsplattformar eller eLearning-plattformar. ELearning-plattformar (som t.ex Lingio) gör det ofta möjligt för anställda att utbilda sig i sin egen takt, när som helst och var som helst, och erbjuder olika lärmoment som interaktiva onlinekurser, videor, ljud, frågesporter, spel och simuleringar. De kan också underlätta samarbete och kollegialt lärande.
På Lingio är vi stolta över vår heltäckande plattform för utbildning och utveckling av medarbetare. Vår eLearning-plattform innehåller vår AI Course Creator för att skapa egna kurser, en Coachningsportal för chefer och ett omfattande kursbibliotek fyllt med färdiga premiumkurser online. Dessutom har vi en mobilapp som gör det båda kul och enkelt att gå kurser även på språng. T.ex på bussen till jobbet eller i ett fikarum.